To, jak jeść awokado nie dla każdego jest tak oczywistą kwestią. Istnieje bowiem wiele sposobów na podanie tego owocu. Awokado jest owocem o bardzo cennych składnikach odżywczych i źródłem wielu witamin. Dlatego jest tak częstym składnikiem różnych diet. O tym, jak jeść awokado i co można z niego przyrządzić, dowiesz się z poniższego artykułu.
1. Dlaczego warto jeść awokado?
Jak wspomniano, awokado jest źródłem witaminy E, nazywaną potocznie witaminą młodości, oraz witamin B1, B2, A, PP, C, K, H, kwasu foliowego oraz kwasu pantotenowego. Dostarcza również takich składników odżywczych jak magnez, miedź, żelazo, potas, wapń wiele innych pierwiastków śladowych. Dowiedziono również naukowo, że awokado przeciwdziała rozwojowi komórek nowotworowych, a to za sprawą witaminy C, E, luteiny oraz kwasu foliowego, które stanowią zabójczą mieszankę dla wolnych rodników, sprzyjającym rozwojowi komórek rakowych. Znakomicie wpływa na pracę mózgu, a dzięki zawartym antyoksydantom hamują degradację chrząstek stawowych.
2. Jak obrać awokado?
Aby obrać awokado, należy ścisnąć skórkę, która jeśli jest odpowiednia, po dotknięciu powinna wrócić do poprzedniego kształtu. Tylko miękkie i elastyczne awokado nadaje się do spożycia. Nie można owocu ściskać za mocno, ponieważ łatwo można uszkodzić miąższ. Jeśli awokado nosi na sobie plamy, lepiej go nie jeść, gdyż jest to oznaka, że jest przejrzałe.
3. Jak jeść awokado?
Kiedy już wiadomo, jakimi kryteriami kierować się przy wyborze odpowiednio dojrzałego owocu, można przejść do kwestii samego spożycia. Jest na to kilka sposobów. Można przekroić do na pół, wyjąć środek i zrobić z niego koktajl lub pastę. Istnieje również możliwość, obrania owocu ze skórki i pokrojenia w kostkę lub w plasterki. Awokado pokrojone w kostki można dodać do sałatki, natomiast w plasterkach położyć na kanapki. Smakowo idealnie komponuje się z jajkiem sadzonym z półpłynnym żółtkiem. Awokado można jeść również na surowo, wybierając miąższ łyżeczką.
4. Jakie przepisy na awokado?
Skoro już wiesz, jak obierać awokado i jak można je jeść, przyszła pora na poznanie przykładowych i łatwych w przygotowaniu przepisów.
- Pasta Guacamole
To meksykańska pasta przygotowywana na bazie awokado. Do wydrążonego i roztartego owocu, dodajemy sól oraz sok z limonki. Składniki należy wymieszać, aż do uzyskania gładkiej masy. Można dodać odrobinę chili, kolendrę, ostrą lub słodką paprykę, lub pomidory. Wszystko zależy od indywidualnych smaków i upodobań. Taka pasta najlepiej smakuje z tortillą lub kukurydzianymi chrupkami typu nachos. Jest to idealny pomysł na przystawkę.
- Sałatka z awokado
Takie sałatki można przygotowywać na wiele sposobów. Bardzo smaczna i pożywna jest sałatka z awokado i kurczakiem. Mięso należy pokroić w kostkę, obsypać ulubionymi przyprawami i podsmażyć. Awokado obieramy i kroimy w cienkie paseczki lub kostkę. Do miski wrzucamy pokrojone awokado, usmażonego kurczaka oraz sałatę. Całość polewamy oliwa z oliwek, dodajemy sól, pieprz i gotowe. Sałatkę można przygotować również bez mięsa, używając do tego ulubionych warzyw sałatkowych.
- Pasta z awokado
To szybki i prosty sposób na przygotowanie dodatku do chleba. Awokado utarte na gładką masę można jeść ze zwykłym chlebem, z grzanką, w formie włoskiej bruschetty lub zapiekanki.