Urządzenia i maszyny dla przemysłu mięsnego – co oferuje rynek?

Parówki i wędliny

Przemysł spożywczy niewątpliwie jest jednym z największych gałęzi rynkowych, które jednocześnie wymagają także wielu specjalistycznych rozwiązań. Chodzi tutaj przede wszystkim o urządzenia i maszyny, dzięki którym możliwe jest produkowanie żywności na dużą skalę. Co oferuje rynek w zakresie przemysłu mięsnego?

Z jakich urządzeń korzysta się w przemyśle mięsnym?

Chcąc produkować na znaczną skalę wyroby mięsne, zaopatrzenie się w odpowiednie urządzenia jest podstawą. Na rynku maszynowym można znaleźć wiele firm, które zajmują się ich tworzeniem, w celu zapewnienia jak najwyższej jakości przemysłu przetwórczego. Warto wymienić tutaj takie maszyny jak kotły warzelne, wilki masarskie, mieszałki czy komory wędzarnicze. Warto przyjrzeć się bliżej temu, do czego służą.

Wilk masarski

Wilk masarski to jedno z urządzeń popularnych w przetwórstwie mięsnym, które wykorzystywane jest przede wszystkim do rozdrabniania wielu typów mięs. W zależności od wykorzystanych w tym celu sit i szarpaków można uzyskać różne efekty gradacji. Działa w stosunkowo prosty sposób, jako że wystarczy załadować mięso do specjalnej misy, która potem trafia do podajnika, a ten przenosi produkt dalej, do komory tnącej. Biorąc pod uwagę różne urządzenia, wilk masarski może być zaopatrzony w większą lub mniejszą liczbę narzędzi tnąco-rozdrabniajacych.

Mieszałka próżniowa, otwarta

Szeroki wybór na rynku stanowią urządzenia zwane mieszałkami i mogą one występować w wielu różnych wersjach, na przykład typu otwartego, próżniowego czy matador. Ich podstawowym zadaniem jest, jak sama nazwa wskazuje, mieszanie mięs, a konkretnie – farszów, co konieczne jest między innymi przy produkcji wędlin, garmażerki czy konserw. Często wykorzystuje się te także do mieszania owoców, warzyw oraz sosów. Zainstalowane mają specjalne mieszadła zasilane silnikiem elektrycznym, który w sposób automatyczny umożliwia mieszanie produktów.

Kocioł warzelny

Produktem często spotykanym w przemyśle mięsnym jest także kocioł warzelny, który może występować w różnych wariantach, jeżeli chodzi o pojemność. Wyróżnia się więc kocioł jedmomisowy, dwumisowy, a także jednomisowy z mieszadłem. Za pomocą tego urządzenia możliwe jest gotowanie mięsa, wędlin i innych wyrobów mięsnych, w tym też do topienia tłuszczów. Urządzenia z dodatkowym mieszadłem pozwalają także na produkcję smalcu i sosów.

Komora wędzarnicza

Na rynku mamy do wyboru trzy podstawowe rodzaje tych urządzeń, mianowicie komorę wędzarniczą, wędzarniczo-parzelniczą, a także dojrzewającą. Wędzenie to jedna z najstarszych metod przyrządzania mięs, poprzez oddziaływanie dymu, który nadaje im odpowiedniego smaku i aromatu. Urządzenia przemysłowe pozwalają na właściwą obróbkę termiczną mięs i wędlin nie tylko w zakresie wędzenia, ale i suszenia, parzenia czy pieczenia.

Zajrzyj tutaj:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *